Hur du skyddar din integritet på nätet – fem enkla tips!

 

  1. Registrera aldrig riktiga uppgifter om dig själv (utom till skatteverket förstås)
  2. Kräver applikationen en bild lägg inte upp din egen eller förvanska den
  3. Använd aldrig ditt riktiga mobilnummer, kopplat till mycket information om dig
  4. Använd gärna samma information konsekvent så tror systemen på din nätidentitet
  5. Klicka på saker du INTE är intresserad av för att vilseleda informationsinsamling om dig.

Så här enkelt kan det vara att få ha sitt privata liv lite mer ifred på nätet. Det du förlorar är förstås massor av bekvämlighet. Idag är våra apparater så smarta och nätet så fullt av information om oss att det är rätt bekvämt att kunna låta Google tipsa oss om annonser vi antagligen vill se eller låta Facebook föreslå nya vänner för oss som vi borde känna.

Förvånansvärt många svarar helt ärligt när en ny app vill veta allt om dig. Att istället försöka vilseleda lite på detta sättet har t.ex. alla ljusskygga gjort sen urminnes tider. Vi bör inte glömma att nätet är en guldgruva för dom inte har rent mjöl i påsen och som vill kolla de som har det och är blåögda nog att vara fullständigt ärliga.

Är det då så här enkelt? Både ja och nej, det fungerar relativt bra men är ett opraktiskt sätt, många applikationer idag vill t.ex. gärna att du ska verifiera dig via SMS. Har du då angivit ett felaktigt mobilnummer kan du inte komma vidare. Har du råd kan du skaffa ytterligare en mobil men återigen skapar det mer besvär och kostnader.

Man vill kanske heller inte verka så suspekt som ovanstående beteende framstår. Alla lögner skapar mycket krångel och även om felaktiga uppgifter i ett program på internet kanske inte kan klassificeras som lögn utan ett sätt för dig att få behålla samma integritet på nätet som i det vanliga livet så skapar det samma mängd krångel. Är det viktigt för dig så kanske du kan leva med det men de flesta av oss har nog i tysthet bara accepterat att datainsamlingen om oss nu nått sådana proportioner att vi inte klarar att hålla koll på det och helt enkelt ger upp vår integritet.

Rulla till toppen