Säkerhet på nätet och i din Mac dator

Tyvärr har säkerhetsfrågor blivit allt viktigare, alla våra enkla bekväma appar och funktioner är utsatta för intrång eller bedrägeriförsök. BankID, Swish och andra betalningslösningar är exempel som visar att bekvämlighet och säkerhet inte alltid är varandras bästa kompisar.

Denna gång är det Mac datorer som kör senaste operativsystemet High Sierra som har drabbats av en allvarlig bugg. Nyligen har någon kommit på att man kan ta över vilken Mac dator som helst genom att logga in som administratör utan lösenord. Förmodligen kräver detta fysisk tillgång till datorn men eventuellt kan samma bugg utnyttjas även via fjärrstyrning.

Om du använder din Mac dator ute på stan och därmed riskerar att bli av med den bör du definitivt säkra din dator enligt instruktionerna nedan tills Apple har kommit med en bra lösning.

Så här går du till väga för att säkra din Mac:

1. Se först och främst till att du är inloggad eller har ett administratörskonto på din Mac.

2. Öppna Systeminställningar och tryck på alternativet Användare och grupper (här kan du se vilka konton som har admin-rättigheter).

3. Klicka på låset och skriv in ditt lösenord.

4. Klicka på Inloggning, och sedan på ”Anslut…”

5. Välj ”Öppna katalogverktyg.”

6. Katalogverktyg öppnas nu. Klicka på låset och skriv in ditt lösenord för att kunna göra ändringar.

7. Klicka på Redigera i menylistan och därefter Aktivera rotanvändare.

8. Nu kan du skriva in ett lösenord och på så sätt förhindra att någon annan utnyttjar säkerhetshålet.

Avaktivera rotanvändare

På ungefär samma sätt kan man avaktivera rotanvändaren, men i steg 7 klickar du på \”Avaktivera rotanvändare\” istället. Detta bör göras först när Apple har hittat en lösning för säkerhetsproblemet.

 

Rulla till toppen