Knotten – Ikeas ståbord och arbetsplats för hemmet

En recension av Ikeas arbetsplats för hemmet och stående arbete.

Knotten är Ikeas lösning för att kunna stå och arbeta i hemmet.\"knotten

Måtten på Knotten är: Höjd: 105 cm, Arbetsytans bredd: 52 cm, Arbetsytans djup: 43 cm, Total bredd: 62 cm, Totalt djup: 48 cm.

Bordet är snyggt i massiv björk och har en trevlig modern design. Arbetsytan är något kompakt för att kännas som en riktig arbetsplats men som ett sätt att kunna avlasta ryggen från allt sittande med ett par timmars arbete stående vid datorn fungerar det ganska bra.

Bordet är högt och arbetshöjden för mina armar blir ganska bra. Eftersom jag hör till de längre bör du kolla att höjden passar dig ifall du är den kortare typen. Det finns ingen justering i höjdled på bordet och det är viktigt att man kan få armarna i en vilsam position.

Bordet är tänkt för en laptop vilket är klokt, de allra flesta har idag en bärbar dator hemma och inte den gamla utrymmeskrävande stationära modellen som står på golvet.

Här uppstår dock ett problem för mig. Jag kan inte jobba hela dagen med den lilla skärmen på bärbara datorer och behöver därför även få plats med en extern skärm på Knotten.

Teoretiskt så ser det ut att gå, bordet är tillräckligt djupt för att få plats med både datorn och den externa skärmen men designen gör det hela lite problematiskt. Baktill på bordet finns en fiffig lucka som döljer dina sladdar till laddare och strömförsörjningen. Vill man ha en skärm stående där så får den helt enkelt stå på sladdarna. Det går men blir en aning tokigt, skärmen står naturligtvis inte helt stabilt på sladdarna.

Jag har valt att acceptera detta eftersom fördelarna med bordet överväger denna nackdel men det vore intressant att se en smart lösning på önskemålet att kunna ha en större skärm kopplad till sin bärbara dator när man står och jobbar med Knotten.

Den enda lösning jag kan tänka mig är att man har en liten trähylla som skärmen kan stå på och sladdarna kan komma under. Det blir dock en del extra pyssel varje gång man vill komma åt sladdar och laddare under luckan i bordet.

Alla ben på bordet är vinklade utåt, jag tror att det hade gått att få bordet stabilt om benen baktill hade vara raka, det hade då gjort det möjligt att få in bordet ända till väggen, något som inte går idag.

Trots att bordet inte passade min arbetssituation optimalt så tycker jag att det är den bästa och snyggaste lösningen jag kunnat hitta fram tills nu.

Du hittar mer info om Knotten här hos Ikea.

Viktiga tips för att ha en bra arbetsmiljö när man står och jobbar:

  • Underarmarna bör vara i 90 grader mot bordet. Det ger mindre belastning på axlar och skulderblad.
  • Överkanten på skärmen bör vara strax under ögonhöjd. Då blir inte nackmusklerna ansträngda
  • Stå mjukt. Det minskar belastningen på fötter, knän och höfter.
  • Fastna inte i en position utan rör på dig ofta.

Varför stå och jobba?

Här finns länkar till information om varför man ska stå och jobba ibland. Bättre för ryggen, hjärtat, cirkulationen i kroppen, viktminskning och andra fördelar finns.

Prevent Arbetsmiljö

Tidningen MåBra

Dagens Industri

Ny Teknik – en artikel om att stå och jobba men framför allt att röra sig ofta

Lina Björklund

Kiropraktorns synpunkter

Till och med Expressen är intresserad

Stå upp och slipp jogga

Rulla till toppen