Är du helt säker på vad du gör med datorn?

Ännu en ny skandal eller upptäckt om slarv med folks privata information har kommit i dager. Nu är det Asus och även Seagate som skickar med lockande \”säkra\” backuplösningar med sina datorer och hårddiskar vi köper.  De som tyckte att detta lät som en enkel och bra ide, aktiverade tjänsterna och lät programvaran kopiera upp alla filer från datorn och hårddisken till molnet har nu alltså ofrivilligt delat med sig av alla sina filer till hela världen.

Kanske de flesta av oss inte har några ovärderliga hemligheter eller olagligt material i våra datorer men visst känns det ändå lite underligt att hela världen har tillgång till dina privata filer?

Vad ska man göra för att slippa råka ut för dessa tråkigheter?

Om sanningen ska fram så är det inte mycket att göra mer än att inte vara så bekväm och överlämna allt ansvar till andra. Du kanske blir tvungen att själv sköta din backup och se till att göra det på ett både säkert och lite mer omständligt sätt.

Det du kan göra är att fråga dig varje gång du erbjuds en tjänst du inte riktigt förstår dig på, behöver jag detta? Kan jag ta ansvar för detta själv? Eftersom det är svårt att hänga med idag så kan det även vara bra att fråga någon som kanske är lite mer insatt i tekniken vad dom skulle rekommendera.

Alla tjänster vi kan ta del av i det så kallade Molnet är väldigt lockande men innebär en mycket stor risk för haverier, intrång, stölder och även blottande av all information om oss själva till myndigheter. Och då talar vi inte om Sverige utan det gäller att hela världen kan komma åt dina filer via internet. En aning olustigt kan det tyckas.

Finns det ingen att lita på när det gäller moln-tjänster? Nej, det gör det inte men vissa kanske framstår som säkrare kort än andra. Google är trots att vissa misstänker att de samarbetar med NSA nog ett av de mest transparenta företagen, de redovisar vilka myndigheter som begär åtkomst till deras data och de har som världens största moln-företag en viss press på sig att inte slarva med användarnas integritet.

Hackare kommer säkert att rå på Googles säkerhetsskydd förr eller senare men sannolikheten att de tar de mindre aktörerna först är rätt stor.

Utnyttja molnet och alla dess tjänster men gör det på rätt sätt! Hör gärna av dig till oss om du har några funderingar.

Läs även artikel i IDG om detta säkerhetsmisstag

 

Rulla till toppen