Använda dator och jobba hemma på bästa sätt

Här kommer några tips från IT-Farbrorn för att göra användande av dator hemma roligare och mer effektivt.

Bästa plats för datorn

Det bästa är om du kan ha ett särskilt arbetsrum eller datorrum. Annars får man åstadkomma en plats i ett annat rum som blir din datorplats.

Om du ska jobba – håll dig till bestämda tider.

Ska du använda sociala medier eller spela med datorn så kan du bestämma i förväg hur lång tid du ska sitta framför datorn. Svårare än man tror.

Hur länge kan du koncentrera dig?

Kontrollera hur du använder din skärmtid. På Mac datorer slår man på Skärmtid i systeminställningar. På Windows finns inget enkelt sätt att kontrollera sin skärmtid men man kan ladda ner programmet Time Sense.

Med kontroll av hur du använder din skärmtid så vet du om ditt datoranvändande är rimligt. Glöm inte att rörelse är det viktigaste för din kropps hälsa.

Använd datorn tillsammans med andra fast du är hemma

Att sitta hemma kan bli ensamt ibland. Idag kan många olika program användas samtidigt i realtid av flera personer. Det är både roligt och effektivt. Prova att jobba i ett kalkylark eller skriva på ett dokument i molnet tillsammans med någon annan.

Förbättra din datormiljö

En bra stor extern skärm förändrar allt. Skaffar du en 27-tumsskärm så kommer du att få en helt annan upplevelse av att använda din dator. Du får plats med mer saker på skärmen om du har bra syn, har du lite sämre syn kan du förstora allt så det blir mycket mer lättläst.

Om ditt hem tillåter att du sitter framför TVn med datorn kan du också koppla din dator till den stora TV skärmen. Se bara till att din TV stödjer 4K annars brukar datorbilden bli lite grynig.

Det viktigaste är att du upplever att ditt datoranvändande är roligt och problemfritt hemma.

Rulla till toppen