Några tips för bra säkerhet och lösenord

Dags att fundera lite på hur du sköter din säkerhet

Idag loggar vi in i molnbaserade tjänster, sociala nätverksprogram och kanske till och med hemmadatorn när vi är ute på språng. Vi kanske lånar ett öppet nätverk på cafeet, tåget eller hos något företag vi besöker. Hur viktig anser du att all den information som är lagrad i dessa system är för dig? Vill du vara säker på att ingen annan kan logga in och läsa informationen eller utge sig för att vara du?

Här kommer lösenordet in och det blir allt mer viktigt att man använder och sköter sina lösenord på ett säkert sätt. Här är några tips, allt från de enklaste till lite mer avancerad lösenordshantering.

Grundregeln är att inte använda enkla ord som lösenord, inte heller födelseår eller liknande personliga data.

Byt ut några vanliga tecken i långa ord till specialtecken som #%& men att bara sätta en etta i början eller ett utropstecken i slutet av ett ord är säkrare men ofta lite för enkelt för dagens hackare, använd gärna dessa tecken oregelbundet i hela lösenordet.

Använd aldrig samma lösenord som ditt användarnamn och använd inte samma lösenord i olika tjänster, konsekvenserna kan snabbt bli stora, större än man kanske tror om man har lite otur.

Varför hålla på och krångla med lösenorden?

Visst är det jobbigt men, fundera lite på vad det skulle kosta dig i tid och pengar och på vad som skulle hända om du blev av med ditt lösenord. Som privatperson så kanske det inte känns så farligt men har du till exempel ett företag kan det snabbt bli stora kostnader.

Nyligen kunde man läsa om säkerhetsföretaget SecurID som blev utsatta för intrång, mycket tid och pengar gick åt för att spåra upp konsekvenserna av detta. Svenskt Näringsliv drabbades nyligen av en virusattack med påföljande förbud för anställda att använda sina datorer. Massor av extra kostnader och pengar upp i rök eller mer positivt tänkt, till de glada konsulterna som fick reda upp problemen.

Riskerna och potentiella kostnader ökar hela tiden och mest för alla som inte tar säkerheten på fullt allvar. Behöver ni hjälp med detta så kontakta gärna oss för en diskussion om hur IT-Farbrorn skulle kunna hjälpa er.

Rulla till toppen