prata med apparat it-farbrorn

Trender att hålla koll på år 2024 angående artificiell intelligens

Året 2024 ser ut att bli ett genombrottsår för artificiell intelligens (AI) och talteknologi, med flera intressanta trender som förändrar hur vi kan använda digital kommunikation. Här är tre saker att hålla ögonen på:

Konversationella AI-system blir mer sofistikerade:

Med avancerade maskininlärningsalgoritmer och förbättrade språkmodeller blir robotar och digitala assistenter som ChatGPT ännu mer kapabla att förstå och svara på användarens naturliga språk. Detta innebär en förenklad användarupplevelse och öppnar upp möjligheter för användning av tal inom kundtjänst, utbildning och andra områden. Frågan är om 2024 blir året då vi får svårt att avgöra om vi pratar med en ovanligt artig människa eller en väl påläst robot.

Bild och ansiktsigenkänning:

Här är tekniken redan så långt framme att både bilder och filmer är fullständigt osäkra som sanningsbärare. Alla bilder kan vara manipulerade så effektivt att det är omöjligt för en normal människa att avgöra om det är äkta. Detta är något att vara mycket uppmärksam på 2024 och självklart framöver för att inte bli lurad i onödan.

Ökad integration av talteknologi:

Taligenkänningsteknologin når nya höjder med bättre precision och bredare användbarhet. Användare kan förvänta sig att se en ökad integration av röststyrning i olika enheter och applikationer, från smarta hem-enheter till professionella verktyg.

Detta kommer att föra med sig att vi som kanske inte har sett fram emot att prata med våra apparater väldigt mycket får falla till föga och helt enkelt konversera med vår dator, TV och smarta högtalare på ett nytt och lite ovant sätt. Finns det någon apparat du längtar efter att prata med?

Utbildning:

Sist men inte minst lär automatiserad utbildning med en talande robot få ett genombrott 2024. Tänk på redan väldigt smarta appar som Duolingo för språkinlärning. När den appen utrustas med en talande robot du kan konversera flytande med så ökar nog inlärningsmöjligheten ordentligt.

Det kommer säkert att bli en speciell språkgren med robotsvenska precis som med Rinkebysvenska, skånska och alla andra dialekter.

Rulla till toppen