3 enkla tips för säkerhet på internet

När vi talar om nätet så innefattar det alla apparater där man hanterar information via internet. Datorn, telefonen, surfplattan, bilen mm. Information är personuppgifter, ekonomiska uppgifter, kontaktnät/vänner, privata bilder och barns information.

Följ dessa 3 tips för att hantera din viktiga personliga information.

1. Hemlig information – Spara inte i molnet/på nätet!

2. Mindre hemlig information – Spara bara på nätet i krypterad form (Mer avancerade hackare/NSA kan läsa informationen)

3. Information du inte behöver hålla hemlig – Spara på nätet med vetskapen att förr eller senare så kommer den att läsas av hackers från Ryssland, Kina och och USA med flera. Exempelvis all information du själv sprider via facebook och social media.

Nu senast kunde vi läsa om att allabolag.se som lägger ut mycket avancerad ekonomisk information om alla företag och personer med kopplingar till dessa i Sverige har blivit hackat och deras databaser tömda på all känslig information. Den information man ser på deras hemsida är bara toppen på ett isberg och de har mer ekonomisk information i sina databaser endast tillgänglig för betalande medlemmar och duktiga hackers.

Visst är Sveriges öppenhetsprincip fantastisk men det innebär även att kriminella organisationer inte bara i Sverige utan i hela världen också har tillgång till denna information. Förvänta er ännu mer “personliga” erbjudanden, tiggeri, hot och annan form av bedrägeri direktadresserad till er inom en kort framtid.

Ett säkert framtidsyrke och redan nu är säkerhetsexpert inom IT. Tyvärr är det enda säkra att de aldrig kommer att lyckas med sitt jobb att göra internet helt säkert.

 

Vad innebär detta för oss vanliga datoranvändare? Egentligen ingenting, vi kan inget göra och får använda vårt sunda förnuft. Inte oroa sig i onödan men samtidigt vara på vakt mot allt som inte verkar stå rätt till när det gäller information, erbjudanden och kontaktförsök via internet.

Rulla till toppen